Testlöpare Airia running

Jag tror det var år 2011 som jag såg en annons om att bli testlöpare för en ny löparsko som var under utveckling. Projektet beskrevs som ett utvecklingsprojekt inom området löpskor med målsättningen att ta fram en löpsko baserad på ett patenterat koncept. Det lät naturligtvis spännande så jag anmälde mig, men det var först flera månader senare som jag blev kontaktad av testledaren från Oksebra Running som ingick i Arbesko-gruppen.

Efter omfattande tester och modifieringar är skon airia running one nu lanserad av Airia AB och kan beställas för leverans våren 2014.

Jag är mycket imponerad av omfattningen av jämförelsetesterna som gjordes. Jag själv har deltagit i jämförande tester utomhus, på löpband och på löparbana med olika upplägg. Både där man pressat sig till max, mätt syreförbrukning och mjölksyra i blodet etc. Och så har det naturligtvis också varit många fler testlöpare utöver mig.

Det test jag själv har varit med om flest gånger är 5km på löparbana (tybblelundshallen, Öebro) i maxfart, dels med testskon som varit under utveckling och dels med en av nikes främsta löparskor som referenssko. Normalt sprang man varannan gång med testskon och varannan gång med referensskon, med målsättning att klara av de fem kilometrarna så snabbt som möjligt. Testledaren meddelade varvtider, och kilometertid.

Jag är själv utbildad naturvetare och tycker att testet höll hög kvalitet. Visserligen var det inget blind-test där man inte visste om vilken sko man testade, men då de olika skorna känns så annorlunda att springa med hade det knappast varit genomförbart. Möjligen kunde man haft flera skor och hemlighållit vad syftet med testerna var och vilken sko som testades, men det hade gjort testet ännu mer omfattande samtidigt som man med det nuvarande testets upplägg lättare kunde få feedback på skon som var under utveckling.

Det har hela tiden märkts att testledaren, varit lika pushande oavsett vilken sko som använts och med en strävan att alltid göra sitt bästa har jag som testperson verligen gjort mitt yttersta vid varje testlöpning, oavsett vilken sko som använts.

Airia running skriver på hemsidan att skon är så dedicerad till löpning att man faktiskt inte kan gå i dem.  Under testperioden har jag testat skor som man verkligen inte kunde gå normalt i, men den senaste prototypen jag testade kunde man faktiskt gå normalt i också, vilket jag ser som en fördel.

Jag är själv en ganska flitig motionär även om det är mycket vardagsmotion och jogging och inte alltid i maxtempo. Men jag springer regelbundet motionslopp, både 5 km, 1 mil och halvmara, och då ger man naturligtvis sitt yttersta. Jag har dock inte regelbundet pressat mig själv till maxfart på 5km så generellt blev mitt egna resultat lite bättre allteftersom testperioden löpte på, både med testskon och referensskon men under hela tiden så var jag också generellt några sekunder snabbare med airias testsko jämfört med referensskon, och det var också den jag sprang min snabbaste runda med.

Jag är ingen tränad framfotslöpare, så jag fick ofta träningsverk i vaderna efter att ha sprungit med airias testsko, som är utformad så att man automatiskt får en lättare isättning av framfoten och därmed ett bättre löpsteg. Om jag skulle träna ännu mer frekvent med airia running one skulle jag nog kunna få ännu lite bättre resultat eftersom det kändes som att om jag hade lite bättre tränade vader skulle jag kunna prestera ytterligare lite bättre. Referensskon hade i sig själv en mer platt isättning av foten.

Speciellt på raksträckorna på den 200 m långa löparbanan kändes det som att airia running one kom till sin rätt eftersom det gick så enkelt att sätta i framfoten och om man då lutade kroppen lite framåt kändes löpstegen mycket energieffektiva och mindre uttröttande än med referensskon.
Där löparbanan svängde, och därmed också lutade lite innåt var det svårare att utnyttja utformningen av airia running one eftersom den också är formad för att ge en idealisk isättning i sidled.

Sammanfattningsvis kan sägas att jag är mycket imponerad både av utformningen av skon och de omfattande testerna av skon. 8 av 10 testpersoner förbättrade sitt resultat med airias sko jämfört med referensskon.

Jag har själv beställt ett par och ser fram emot att kunna springa mer med dessa skor.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *