Test av Alphabets (Googles) AI Bard

Jag testade tidigare ChatGPT och nu när Googles AI Bard har lanserats i Sverige så var det naturligtvis dags att testa den också.

Sedan ChatGPT lanserades har jag lärt mig att ett vanligt fel vi gör är att använda dessa AI språkmodeller som en sökmotor och därför inte utnyttjar dem till sin fulla potential utan snarare kanske bara får faktafel tillbaka. Så jag bestämde mig för att fråga hur man skriver en bra prompt och fick följande svar:

En prompt är en fråga eller uppmaning som du ger till en stor språkmodell, som Bard. En bra prompt är tydlig, koncis och informativ. Den ska ge Bard all information den behöver för att förstå vad du frågar och ge ett relevant svar.

Här är några tips för att skriva en bra prompt:

  • Var tydlig i vad du frågar. Använd enkla ord och meningar, och undvik att använda jargong eller tekniska termer.
  • Var koncis. Du behöver inte ge Bard all information den behöver i en enda mening. Du kan dela upp din fråga i flera delar.
  • Var informativ. Ge Bard så mycket information som möjligt om vad du frågar. Detta kommer att hjälpa den att förstå din fråga och ge ett mer relevant svar.
  • Använd exempel. Om du kan, använd exempel för att illustrera vad du frågar. Detta kommer att hjälpa Bard att förstå din fråga och ge ett mer relevant svar.

Här är några exempel på dåliga och bra prompts:

Dålig prompt: ”Vad är det bästa sättet att laga middag?”

Bra prompt: ”Jag är på jakt efter ett recept på en enkel och snabb middag. Jag har inga speciella ingredienser hemma, men jag har lite kött, grönsaker och pasta. Vad kan du rekommendera?”

Dålig prompt: ”Vad är meningen med livet?”

Bra prompt: ”Jag undrar vad meningen med livet är. Har du några tankar om detta?”

Jag hoppas att dessa tips hjälper dig att skriva bra prompts till Bard. Jag ser fram emot att hjälpa dig med dina frågor och uppgifter.

Ok. Men måste ju ändå testa att ställa lite frågor. En sak som jag tycker tar tid att få fram på internet är olika former av statistik. Statistiken finns där men det är svårt att snabbt hitta enskild statistik så jag kastade ut en snabb fråga som ändå går att få fram svaret på men just här ville den inte vara behjälplig:

Så jag ställde istället frågan: ”Hur använder man Bard på bästa sätt?” och fick svaret:

”Bard är en stor språkmodell, även känd som en konversations-AI eller chatbot som är tränad för att vara informativ och omfattande. Jag är tränad på en enorm mängd textdata och jag kan kommunicera och generera människoliknande text som svar på ett brett spektrum av uppmaningar och frågor. Till exempel kan jag ge sammanfattningar av faktaämnen eller skapa berättelser.

Här är några tips för att använda Bard på bästa sätt:

  • Var tydlig och koncis i dina frågor. Ju tydligare du är, desto bättre kommer jag att kunna förstå vad du frågar och ge dig ett relevant svar.
  • Använd naturliga språk. Du behöver inte använda konstiga eller krångliga termer för att kommunicera med mig. Jag kan förstå och svara på dina frågor på ett naturligt och enkelt språk.
  • Var tålmodig. Jag är fortfarande under utveckling, och jag lär mig alltid nya saker. Om du inte får svar på din fråga direkt, vänligen försök igen senare.
  • Ge feedback. Jag uppskattar din feedback. Om du har några förslag eller idéer om hur jag kan förbättras, vänligen dela dem med mig.”

På frågan hur långt man måste springa för att förbränna kalorierna från 100g choklad fick jag dock ett tillfredsställande svar:

Man tänkte sig ju att Bard skulle vara bra på fakta i realtid eftersom den är kopplad till google. Jag passade kl. 15.38 på att fråga vad klockan i Sverige var just nu och fick följande svar:

Oj, Bard är inte bara i realtid, den är i framtiden…

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *