Test av chatGPT faktakunskaper

Som så många andra så har naturligtvis även jag testat AI-chatboten chatGPT men till skillnad från många andra så blev jag inte helt imponerad efter första testet.

Först fick man registrera sig och göra ett klassiskt bildigenkänningstest för att bekräfta att man inte var en robot. Varför nu inte jag skulle få vara det om den får vara det, men det är klart det skulle kanske bli lite konstigt om en robot loggade in och och pratade med varandra.

Å andra sidan, om nu denna AI ska vara så intelligent så borde de väl snart hitta ett system för att knäcka denna verifiering. Men det är klart ofta är bilderna såpass oklara att man som någelunda normal människa har svårt att svara rätt.

Hur som helst jag blev inloggad iallafall.

Ställde några faktafrågor med ok, svar men när jag frågade vem som skrivit Gösta Berglings saga så blev svaret Pär Lagerkvist.

Man blev ju lite konfunderad och även om jag inte är litteraturvetare så var jag tvungen att fråga lite vidare och till slut kontra med vad jag själv lärt mig om Gösta Berglings saga.

Tack för det. Svensson – ChatGPT: 1 – 0

Det fick en ju att fundera på om jag nu hade lärt denna AI chatbot vem som skrivit Gösta Berglings Saga och kanske kunde man lära den ytterligare lite matnyttig information. Eftersom den heller inte visste vem Jakob Svensson var så delgav jag den lite information om Jakob Svensson vilket den verkade ta till sig.

Vidare fick man ju då funderingar på om man kunde lura i den vad som helst så jag påstod nu att Ingmar Bergman skrivit Gösta Berglings Saga. Det gick den dock inte på så jag är tydligen inte dess enda källa till kunskap.

Sedan var det dags att igen fråga vem Jakob Svensson är, men tydligen är dess minne kring kunskap med begränsad spridning inte särskilt lång för nu visste den inte längre något om Jakob Svensson.

Testet fortsatte och jag hävdade nu att Gösta Bergling skrivit Gösta Berglings saga vilket ju för en oinsatt skulle kunna låta ganska rimligt. Men nu hade den bestämt sig och höll fast vid att Selma Lagerlöf var författaren.

Så visst är chatGPD imponerande men när det gäller faktakunskaper får man nog fortfarande dubbelkolla resultaten även om den verkar lära sig ganska snabbt.

Nästa test blev om chatGPD har humor.

Bookmark the permalink.

One Response to Test av chatGPT faktakunskaper

  1. Pingback: Har chatGPT humor? - zentreprenör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *