Black friday och black weekend

Black friday har de senaste åren växt stort i Sverige.

glashusen.se har jag egentligen aldrig jobbat med reakampanjer eller rabatter utan strategin har varit att ha prisvärda växthus till samma pris året runt. Jag är inte ens särskilt aktiv att göra prisjusteringar i takt med inflation eller valutaförändringar utan när en produkt lanseras läggs den ut med en ok marginal och sedan ligger priset ofta kvar tills den är bland de billigaste på marknaden eller marginalen börjar raderas ut då en prisjustering sker så att marginalen återigen är ok.
Främsta anledningen till detta är att glashusen ska kunna drivas med så liten arbetsinsats som möjligt och att justera priser utifrån kampanjer tar en hel del tid.

black friday lade jag dock ut en liten kampanj för black weekend helt utan att marknadsföra den aktivt utan mest för att ha lite nytt innehåll så att kunna uppdatera med.

På lördagförmiddagen efter black friday kom det in en order (av en produkt som inte var någon extra rabatt på). Antagligen någon som hade spanat in produkten och som väntat till black friday för att se om produkten skulle pris-sänkas under black friday och när så inte skedde så gjordes beställningen ändå.

Det var en produkt där glashusen var det billigaste alternativet och kunden hade en rabattkod från ett annat sammanhang så helt klart en prismedveten kund.

Men kontentan är att de stora shoppingdagarna kan innebära merförsäljning även om man inte hakar på reahetsen eftersom kunder väntar till readagarna och när ingen rea förekommer så köper de till det ständigt låga priset först efter dessa dagar.

Jag har också varit aktiv som kund under black friday och blev väldigt imponerad av logistiken. Jag lade en handfull beställningar under fredagen och redan på lördageftermiddagen kom det första sms:et om att produkten fanns att hämta på närmaste utlämningsställe.

Det kan man kalla service och snabb hantering. Men naturligtvis en naturlig väg att gå för alla inblandade att lägga in kvälls och helgjobb för att få allt att flyta smidigare. Med dagens konkurrens är det antagligen bara stat och kommun som kan sitta kvar och bara ha service under kontorstid och knappt det.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *