Personporträtt på TV

Det är inte ofta jag tittar på tv. Men idag har jag av en slump tittat på två TV-program som skildrar två typer av personer som samtidigt är väldigt olika den typiske mediepersonen.
Det ena programmet var ”heja sverige”, en svensk dokumentärserie (2015). där man följer deltagare i den svenska truppen till Special Olympics alltså personer med någon form av funktionshinder. Att dokumentera personer ur denna grupp är inget nytt. Mest uppmärksammade är kanske några av Filip och Fredriks produktioner bl.a. ”I en annan del av Köping” Dessa personer har inte sällan en intressant personlighet, är prestigelösa och omtänksamma och mindre begåvade än genomsnittet. Vi får följa deltagarna från uppladdning, träning och vardagsliv till guldjakten i USA. Bland de tävlande finns Daniel som med sitt fokus, barnslighet och omtänksamhet charmar publiken.
Det andra programmet var ”Genikampen” där några av sveriges smartaste människor sållats fram och i två lag tävlar i olika grenar. Dessa personer har i motsats till de funktionshindrade ett iq långt över snittet. Upplägget är lite robinson-likt med lagtävlingar och duellen men deltagarna skiljer sig alltså från den traditionella dokusåpe-deltagaren. Man märker att de är otroligt snabba att hitta lösningar på problem och duktiga på att samarbeta och lösa utmaningar. Man kan också se en tydligare tendens till att de förbättrar sig i en uppgift snabbare än genomsnittet och även desss deltagare är sympatiska och medkännande.

Det som slår mig är ändå likheten mellan alla personer. Att de precis som vem som helst har problem och utmaningar i livet. Men ändå att båda grupperna antagligen hsr det lite bättre än medelsvensson. De behöver inte oroa sig särskilt mycket kring sin överlevnad. Genierna för att de borde ha lätt att få ett välbetalt jobb, och de funktionshindrade för att de försörjs av samhället om de inte kan försörja sig själva. Det gäller visserligen de flesta svenskar, men normalarbetaren som kanske ofta behöver växla mellan jobb och arbetslöshet har det ofta besvärligare och företagare hamnar ofta utanför skyddsnätet

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *