Hur jag blev egen företagare på heltid efter 11 år med företaget som bisyssla

Hur jag blev egen företagare på heltid efter 11 år med företaget som bisyssla

1995 tog jag studenten från gymnasiet. Naturvetenskaplig linje. Arbetslösheten var hög och jag hade inte varit aktiv för att få in någon fot i arbetslivet utan glidit med i skolans trygga värld. Därför fortsatte jag med det jag kände till. Att plugga. Kom in på matematiskt naturvetenskapligt program vid Linköpings Universitet.
Skolans inrutade vardag kunde fortsätta. Jag lade mycket tid på skolan och klarade kurserna bra.

1995 var också året då jag bekantade mig med internet. En av faddrarna nämnde i förbigående att han skulle iväg och surfa på internet. Det lät ju spännande så några dagar senare registrerade jag mitt konto i skolans datorsal.  Det var ju inte första gången jag använde en dator. Familjen hade vunnit en commadore 64 på en tävling, men den hade jag mest använt till att spela spel på.

Väl inne i datasalen klickade jag på netscape iconen. Där fanns några sparade bokmärken bl.a. till vita husets webbsida i USA. Intresset för internet var väckt. Här kunde jag sitta i Sverige och lästa aktuella nyheter från vita huset i USA.

En tid senare var jag ute och cyklade jag  i sällskap med några kompisar och internet kom på tal.  Verkligen intressant tyckte jag, men det är ju lite svårt att hitta den informationen man är ute efter genom att bara klicka sig fram mellan webbsidorna.  Men det  finns ju sökmotorer där man kan skriva in sin sökning fick jag höra då. Testa  altavista.digital.com

Det var först när söktjänsten blivit riktigt populär som man bestämde sig för att det nog var en bra ide att ha domänen Altavista.com så  Compaq köpte den för 3,3 miljoner dollar.

Altavista var länge den dominerande söktjänsten vid sidan av andra populära tjänster som t.ex. lycos och yahoo men sedan några år senare tog google över den platsen då de hade en ännu bättre sökalgoritm.

Något år senare när jag träffade min bror berättade han att han hade lärt sig att göra en hemsida. Nu väcktes mitt intresse på riktigt. Att inte bara kunna läsa vad vem som helst på jorden publicerat utan att även kunna publicera innehåll själv lockade naturligtvis.

Det dröjde inte länge förrän jag publicerat en illgrön hemsida om mig själv på  passagen.

Sedan började jag bygga länksamlingar för att kunna tipsa andra om bra webbsidor som man hittade på internet.

Åren gick men istället för att ta ut min examen direkt tog jag ett uppehåll och läste friluftsliv på folkhögskola.  Men det kändes som lite slöseri med tid och pengar att ägna ett helt år enbart åt ett intresse eftersom jag inte räknade med att friluftsutbildningen skulle ge mig jobb. Därför tänkte jag försöka tjäna lite extra pengar på webben genom att driva verksamheten i en egen firma och lägga in annonser på webbsidorna.

Det var runt millenieskiftet och it-boomen var på topp. Och trots att många annonsörer som hade fått riskkapital kunde betala riktigt bra, så blev det inte många kronor på kontot. Dels hade folkhögskolan restriktionerna att man fick bara använda internetuppkopplingen max 2 timmar per dag och så var det svårt att sprida sidorna tillräckligt.
Men intresset var väckt. Kunde jag tjäna 1 krona medans jag sov med 1oo besökare behövde jag ju bara se till att 100 000 besökare hittade till mina sidor…

2001 sprack it-bubblan, många företag gick i konkurs och det var inte alls lika många som hade några pengar att lägga på annonsering så de minimala inkomsterna blev ännu mindre.

Men jag hade ju inte investerat några pengar eller tagit lån så det var bara att fortsätta driva verksamheten vidare i liten skala vid sidan om utbildningen. Det var dock inget jag kunde försörja mig på och det gick ju inte heller att plugga hur länge som helst så jag började se mig om efter anställningar. Skolan hade stort behov av naturvetare så det gick bra att få jobb även om jag inte hade en lärarexamen, men någon fast anställning fick man inte heller, men det gjorde inte så mycket.

Under tiden fick man fler och fler ideer på webbsidor som man skulle kunna starta upp, men ofta blev det bara att man registrerade domännamnet och sedan hann man inte bygga upp innehållet som man tänkt. Speciellt efter år 2003 då .SE domänen släpptes fri och med några få undantag blev det fritt fram att registrera vilka domännamn som helst så länge de var lediga. Men jag jobbade så mycket jag hann  på kvällar och helger  och det man behövde lära sig gick ofta att ta reda på genom forum och sökmotorer på internet.

Funderingarna på att expandera det egna företagandet levde vidare så när jag kom över en existerande dvd-butik på internet som var tillsalu. Dvdhandel.se
Prislappen var inte särskilt hög, så jag slog till och köpte den för att kunna få inkomster från egen försäljning och inte bara genom annonser på webbsidorna. DVD skulle ju vara det optimala att sälja. Lätta att hantera och att skicka med posten.
Jag hade dock inte alla titlar hemma, utan när jag kom hem efter lärarjobbet kollade jag om det hade kommit några beställningar. Skickade iväg en order till grossisten så att jag hade den nästa dag och postade den vidare till kunden. Ingen vidare logistik alltså eftersom kunden i snitt fick vänta tre dagar innan de hade sin dvd.
Det kom ändå in en del beställningar utan att jag lade pengar på marknadsföring.  Främst disney var populära och det hände att vissa filmer var slut hos grossisten när jag hade fått en beställning vilket ju var lite synd. Verksamheten hade potential men det var inte optimalt att driva den vidare i den regi som jag drev den, så när jag fick ett bud på 10 gånger mer än jag hade köpt sidan för var det inget svårt val att sälja sidan. Vi hade ett muntligt avtal och var överens om köpeskillngen så jag såg affären som klar. Dagen innan vi ska träffas och skriva under överlåtelseblanketten och ta emot postväxeln så ringer köparen dock och har ångrat sig.
Även ett muntligt avtal är ett avtal men det känns naturligvis inte roligt att sälja till någon som inte vill genomföra affären så jag insisterar inte på att affären ska genomföras.
Dvdhandel.se rullar vidare i väldigt liten omfattning men en dag är sidan inte tillgänglig via internet längre.  Jag undrar ju vad som har hänt och det visar sig att sidan hostas hos företaget PRQ.  När jag köpte sidan så hade jag också tagit över webbhotellskontot. Och nu visar det sig att polisen gjort ett tillslag mot PRQ för att de är inblandade i driften av thepiratebay. Ett flertal servrar är beslagtagna och förutom att drabba thepiratebay så drabbar det en mängd andra webbsidor som hostas hos PRQ. Däribland min. Ingen katastrof för mig men andra är mer drabbade och en advokatfirma i stockholm tittar på möjligheterna att driva en rättsprocess åt de drabbade företagen, men jag tror att detta rann ut i sanden.  Inte lätt att stämma polisen.
Hur som helst blir detta dödsstöten för dvdhandel.se men jag har fortfarande kvar domänen och förhoppningsvis kan den säljas någon gång i framtiden för i alla fall lite mer än jag köpte den för i mitten på 00-talet.

Det jag har lärt mig om internet och internetmarknadsföring visade sig i alla fall vara till nytta då det  räckte för att få en heltidsanställning  på ett av annonsnätverken på internet så 2007 jobbade jag heltid som anställd med internetmarknadsföring. En del av tiden kunde man naturligtvis använda till att hålla sig uppdaterad kring marknaden vilket också naturligvis var till nytta för mitt eget lilla företag som jag drev vidare i mån av tid. Inget varar för evigt och 2011 slutade jag min anställning.  Jag hade börjat intressera mig mer och mer för sökmotoroptimering och stod nu i valet och kvalet om jag skulle satsa helt på det egna företaget eller ta en anställning.

Återigen föll jag tillbaka till tryggheten och hösten 2011 jobbade jag heltid som lärare men när den anställningen slutade våren 2012 var det dags att satsa helt på företaget.

Under sommaren fick jag av en händelse veta att en webbutik som sålde växthus hade avslutat sin verksamhet och jag fick kontakt med dem och skrev hösten 2012 på att köpa upp deras restlager och kontakt till den danska tillverkaren så nu inledde jag processen med att starta ett aktiebolag för att kunna sälja växthus via internet under domänen glashusen.se

Ett annat uppdrag jag har som egen företagare är att hålla i kursen småföretagande A på IT-gymnasiet i Örebro. För att introducera mig och ge ett exempel på hur en småföretagares bana kan se ut, och hur den kan påverkas av olika omgivningsfaktorer inledde jag kursen med historien om min väg till egenföretagare.

Presentationen finns som ett youtubeklipp av  bambuser-sändningen.
Håll tillgodo, den är helt oredigerad och det lät förhoppningsvis lite bättre irl.

Bookmark the permalink.

2 Responses to Hur jag blev egen företagare på heltid efter 11 år med företaget som bisyssla

  1. Hej, intressant läsning. Allt spännande att läsa om andras väg till ”internet”. Om du är intresserad av länkbyten eller liknande är det bara att höra av sig, så ser vi om hittar något som gynnar båda parter.

  2. Pingback: Altavista har gått i graven | Jakob Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *