Med rätt kreditkort kan du spara mycket pengar

Det var inte så länge sedan som kreditkort ansågs vara en lyxvara, då merparten av de som ägde ett tillhörde de med högre inkomst. Nu blir det allt mer vanligt att äga ett kreditkort och idag finns det fler alternativ att välja mellan.

En trolig anledning till att kreditkort ägs av fler människor idag är att varje kreditkort kommer med olika typer av förmåner och villkor. Därmed är det lättare att tillfredsställa fler kunder. Dessutom kan det vara mer betryggande med stora inköp när man betalar med ett kreditkort, då det är möjligt att delbetala. 

Alla köp man har gjort med kreditkortet samlas på en och samma faktura och man kan själv välja om man vill delbetala eller betala hela beloppet direkt. På fakturan kan det ju även finnas kostnader som man själv inte ska stå för, till exempel resor inom jobbet, och det kan ta minst 1 månad innan man får tillbaka dessa pengar. På så vis får man inte minus på sitt vana konto, utan betalar när alla pengar kommit in.

Att handla med kreditkort är ofta smidigare och med bättre villkor än att ansöka om ett lån med hög ränta, för att till exempel kunna reparera bilen. Visst tillkommer det ränta och andra avgifter med kreditkort, men kanske med bättre villkor än lånet som kan betalas ut inom ett dygn. Mer information hittar du här.

Bonusar och andra förmåner 

När du ska jämföra villkoren mellan de kort som finns på marknaden, så är det även bra om du tittar på vilka förmåner du kan få med de alternativ som passar dig. Målet bör vara att hitta ett kort som har bra villkor gällande effektiv ränta och kreditgräns, och som matchar dina behov gällande eventuella bonusar, försäkringar och liknande. 

Med merparten kreditkort kan du vara mer säker vid köp på nätet eller beställning av varor. Till exempel att man får pengarna tillbaka om butiken går i konkurs innan man får de varor man redan har betalat för eller lagt handpenning på. Det ger mer trygghet då man har beställt varor för stora summor.

Några av de populära kreditkort i dagsläget är de med bonus på köp av mat, bensin, kläder, vitvaror och varor som datorer och mobiler. Här kan man både få möjlighet till avbetalning och samtidigt få bonus eller rabatter i den butik där man har konto eller kreditkort eller ett kreditkort som ger rabatt hos olika butiker.

Innan du väljer vilket kreditkort du ska ha

Fundera på om du tänkt att ha kortet för speciella inköp och ärenden eller det kommer användas då det uppkommer olika nödfall. Om du till exempel gillar att resa och funderar på att skaffa ett kreditkort främst för resor, så kanske det är en god idé att välja ett kort som ger förmåner under dina resor. Det kan vara förmåner som reseförsäkring och billigare uttag av pengar under din utlandsresa.

Även om du inte föreställer dig att utnyttja delbetalning med ditt kreditkort, så kan du aldrig vara säker på om det kommer tillfällen då du kan behöva kreditkortet för en större summa och därmed en delbetalning av köpet. Därmed är det viktigt att du tar en titt på den räntesats som följer med kreditkortet.

För att du ska få en rättvis bedömning när du jämför olika kort med varandra, så ska du titta på den effektiva räntan. Då är nämligen alla kostnader medräknade. Det är väldigt sällan som det inte ingår extra avgifter, utöver räntan, och alla kostnader ingår i den effektiva räntan. Om du enbart jämför räntesatsen, så kan det hända att du kommer att göra en felbedömning på den totala kostnaden. 

Det belopp du önskar ha tillgång till på ditt kreditkort anger hur hög kreditgräns du har. När du har använt all kredit, så kan du inte använda dig av kortet förrän du har börjat betala av skulden. När du ska ansöka om krediten, så var försiktig med att välja för högt belopp. Det är lockande att kunna handla på kredit, men den ska också betalas tillbaka.

Övrigt att tänka på med kreditkort

Kortbedrägerier blir tyvärr allt vanligare, men det finns olika sätt att skydda sig. Vare sig du är hemma eller på utlandsresa, finns risken för att bli lurad när man betalar med kort. Det kan vara en god idé att välja med omsorg vilka platser man väljer att använda sitt kreditkort. Läs gärna mer på konsumenternas hemsida.

Däremot bör man tänka på att för varje gång man ansöker om kredit, så görs en kreditprövning. Ju fler ansökningar som görs i ens namn, desto större risk för att man anses vara oansvarig med sin ekonomi. Detta kan vara bra att ha i åtanke om man vill ansöka om ett större lån längre fram i tiden, till exempel för att köpa ett hus. Så det kan vara bättre att ansöka om ett med högre kredit än flera med lägre kredit.

Det är lätt hänt att man börjar samla på sig kreditkort i olika butiker, vare sig man använder sig av all kredit eller inte, men man bör vara försiktig med att samla på sig för mycket skulder. Ju längre tid man tar på sig att betala tillbaka, desto mer ränta får man betala. Vilket gör att ens varor blir väldigt dyra i längden. 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *