Malta

Några dagar i Juni 2013 hade jag möjligheten att besöka Malta och få en uppfattning hur det är att driva företag där.

Malta är en relativt liten ö, endast 246 km2 med ca 450 000 invånare.

Skatten är normalt som mest 35% men utländska företagare kan få skattereducering så många betalar bara 5% skatt.

Jag får en introduktion till ön av Patrik som bor på Malta. Första kvällen tar vi en promenad runt Sliemma. Här finns allt från shopping på the point och nattliv på pashaville till lyxigt boende och badmöjligheter i havet.

Här finns också turistbåtar för den som vill göra en längre eller kortare båttur. Det är hård konkurrens mellan båtarrangörerna som alla pockar på uppmärksamheten från alla som ser ut som turister.

De visar sina broschyrer och pekar på priset. Ser man ointresserad ut prutar de snabbt ner priset, i fallet med en kortare harbour-tour prutades t.ex. priset ner från 16 till 10 euro.

Antagligen har arrangörerna dock någon överenskommelse om att inte gå lägre än en viss nivå för ingen av arrangörerna verkade pruta ner lägre än 10 euro för motsvarande tur.

Här finns också gott om Restauranger och Kafeer. Vi väljer en italiensk restaruang Piccolo Padre vid havet vid sankt gilian som har god Pasta och Pizza.

Mat och dryck är relativt billigt på Malta.

Dag två tar vi lokalbussen tull de centrala delarna av ön Här ligger rabat med gamla kapell och katakomber.

Det är många Svenskar som arbetar på Malta. t.ex. Tore Friskopp som jag intervjuat.

Min sista hela dag på Malta hinner jag sola och bada lite och även träffa andra svenskar som driver företaga på Malta.

När det är dags att bege sig till flygplatsen tar jag den lokala bussen, då jag inte fått förtroende för taxiverksamheten på ön.

När jag tog en taxi från flygplatsen till lägenheten där jag skulle bo blev jag avsläppt ungefär ett kvarter bort ifrån den adress jag visade upp utan några ytterligare instruktioner från chauffören.

Bussarna är visserligen inte heller helt pålitliga. När vi reste hem från Rabat blev bussen ganska full redan i Rabat, med ett tiotal stående passagerare.

Skylten längst fram i bussen visar dock att bussen har möjlighet att ta upp till 30 stående passagerare, men trots det åker chauffören förbi de flesta hållplatser trots att resenärerna viftade och det skulle gå att klämma in ganska många fler i bussen.

Så helt pålitliga är inte bussarna. Inte helt punktliga heller. Min buss till flygplatsen kom 20 minuter efter utsatt tid. Men det är billigt att åka buss. En ”one day ticket” som man kan åka på lokalbussarna en hel dag kostar bara ca motsvarande 20 SEK.

Trots det verkar malteserna gilla sina bilar. Det finns nästan lika många bilar som invånare trots att det är en så liten ö. Och körstilen är typiskt sydeuropeisk med ganska låg trafiksäkerhet.

Det är inte heller anpassat för att ta sig fram till fots mellan stadsdelarna. Helt plötsligt kan man komma fram till en stor väg utan varken trotuar eller övergångsställe. Och cyklar verkar knappt existera på Malta.
Malteserna lär sig knappast cykla som små och som turist som inte är van vid vänstertrafiken skulle det vara ganska trafikfarligt att ta sig fram.

Vädret däremot är en av Maltas fördelar. Under min vistelse i juni var det mellan 25-30 grader. Veckan innan hade det varit en bra bit över 30 och Juli och Augusti brukar också vara varmare.

Mest lockande är kanske det milda vädret under årets sista månader. Då Sverige inte brukar bjuda på så vackert kan Malta fortfarande ha väder då man kan gå med t-shirt ute och kanske ta sig ett dopp. Ärets första månader kan det
dock vara lite bistrare med stormar och skyfall.

Utvecklingsnivån på ön känns väldigt blandad. I vissa avseenden känns de årtionden efter i Utvecklingen, men när det gäller t.ex. tillgången på wifi så lockar flertalet restauranger och t.o.m. båtarna med gratis wifi.
Så för den som vill flytta verksamhteen utomlands eller jobba några månader i en varm och stimulerande miljö kan Malta helt klart vara ett alternativ.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *