Domäner och webb som investering och inkomstkälla

När det kommer en kris är det många som ser värdet på sina investeringar minska, samtidigt som många blir av med jobbet eller iallfall får en lägre inkomst.

Jag tror att den s.k. corona-krisen kommer att få fler att vända blickarna mot domäner och webben, både som investering och som inkomstkälla.

Premiumdomäner, speciellt under toppdomänen .com har länge varit mycket efterfrågade och sålts får stora belopp och även vissa premiumdomäner under .se och andra toppdomäner har sålts för relativt stora belopp.

Men det har varit begränsad efterfrågan även på premiumdomäner som kanske inte har riktigt lika komersiell användning som t.ex. premium gambling-domäner.

Samtidigt så är det väldigt många domäner registrerade även under .se och den som vill starta en ny verksamhet har ofta svårt att hitta en kort ledig domän som passar för ändamålet.

Ändå väljer många att inte ens betala summan det har kostat att en domän registrerad sedan år 2003 då .se domänen öppnades för alla att registrera (genomsnitt ca 250kr per år d.v.s. ca 4000kr fram till nu) utan väljer att registrera en lång domän som är svårare att komma ihåg.

Många tänker nog att domänen är en kostnad, men så länge internet och domänsystemet finns kvar i den utformning det har idag är en bra domän snarare en investering. Speciellt om man har drivit en verksamhet på en webbsida så kommer den domänen antagligen kunna säljas för mångdubbelt mot vad man köpte den för, ett par år senare om det är en kort bra domän som fått många inlänkar och om det nu är så att man vill avsluta sin verksamhet.

När andra investeringsformer skakar kommer nog fler också få upp ögonen för domäner som en investering. Domäner har ju kallats ”virtual real estate” d.v.s. den virtuella fastighetsmarknaden eftersom domänen kan liknas vid en virtuell adress eller fastighet.

Även om det har kommit en mängd toppdomäner kommer landsdomänerna samt .com och .net etc. att ha en särställning eftersom även om man väljer brandet ”minsida.online” så kommer man även vilja ha domänen ”minsida.se” eftersom många kommer att associera verksamheten med den.

Domäner som investering kräver heller ingen arbetsinsats om man väljer att äga dem passivt, till skillnad från fastigheter som kräver underhåll även om man väljer att inte hyra ut dem en period.

Genom att det har blivit så lätt att sätta upp och driva en webbsida kommer det med all säkerhet också att bli allt fler som vill t.ex. driva en webbsida om t.ex. något av ens intressen och på så sätt också få möjlighet till en extra inkomst i form av annonser eller sponsrade inlägg på sidan.

En verksamhet som kan bedrivas även om varslen duggar tätt eller det blir utegångsförbud en period.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *