Nyårsbetraktelse

Med ett nytt år och t.o.m. ett nytt årtioende framför oss har det blivit dags för en liten nyårsbetraktelse.

Året som har gått har varit en kombination av föräldraledighet, anställning och eget företagande. Trots det har det inte varit överdrivet hektiskt. Dels för att ett mål i livet är att känna att man har tid för vila och rekreation. Och då känns det mer naturligt att börja lägga in sådana stunder redan nu, än att jobba så mycket som möjligt och vid en viss ålder lägga ner arbetet helt, något som en inom fire-rörelsen (financial independence retire early) kanske skulle göra istället.

Så till skillnad från många andra småbarnsföräldrar så har det blivit en hel del sömn under året. Ibland när man nattat barnen kl. 8 har man även själv somnat då och sedan när man vaknat till kring midnatt har man unnat sig att sova vidare. Så har det inte alltid varit. När jag för ganska många år sedan bodde i Köping och jobbade i Stockholm brukade jag också ibland somna i stolen bredvid barnsängen kl. 8 men eftersom tanken var att stiga upp kl. 3 för att jobba lite med egna företaget innan det var dags att pendla med tåget till Stockholm kl. 06. Om man då vaknade kl. 01 eller 02 kändes det inte lönt att lägga sig i sängen utan det var lika bra att jobba med enskilda firman redan då.
Man faktum är ju att sova både är hälsosamt och behagligt (vilket en del andra hälsosamma saker som t.ex. hälsosam mat och träning inte med nödvändighet är) så det känns som en bra sak att prioritera.

Det har även blivit en hel del fysisk aktivitet under året då jag under året genomfört vätternrundan, vansbrosimmet och lidingöloppet och hoppas att klara av vasaloppet, öppet spår i mars 2020 för att fullfölja en svensk klassiker.
När man har mycket att göra har det varit bra att ha ett åtagande som har ”tvingat” en att lägga lite tid på träning.

Då det inte lagts jättemycket tid på företagandet så har det ”rullat på” d.v.s. webbsidorna har hållits uppdaterade, det har kommit in en del inkomster, men naturligtvis också varit utgifter så inget extraordinärt där men förhoppningsvis en bra grund för att de ska kunna växa i framtiden.

Att jobba som anställd kan ju kännas fel när man strävar efter passiva inkomster och mer frihet, men alla som både drivit företag och jobbat som anställd kan nog känna hur lätta pengar en anställning är oavsett om man har hög eller låg lön relativt sett, om man jämför med företagande där varje krona måste förtjänas och man ofta får jobba många timmar innan man ens får ett positivt resultat, så det är ett bra sätt att bygga upp ett kapital för att på sikt även kunna ha betydande kapitalinkomster.
Naturligtvis kan en anställning också vara otroligt lärorik och ett tips kan naturligtvis vara att leta efter arbetsuppgifter som man känner att man har nytta av för att bygga den framtid man önskar. Om man sedan inte är helt beroende av anställningen (t.ex. genom att man har ett fuck-off kapital, eller andra inkomster utöver anställningen, eller vetskap om att man kan få andra jobb så behöver man inte känna sig som en löneslav utan kan vara ganska tuff både när det gäller arbetsvillkor och löneanspråk.

Något som det känns som det inte funnits så mycket tid för under året däremot är nätverkande och social samvaro så hoppas se mer av det framöver.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *