Negativ ränta i Sverige

För första gången får Sverige negativ ränta, i och med att Riksbanken idag sänkt styrräntan till -0,10 procent.
Med negativ inlåningsränta hos Riksbanken får de svenska bankerna betala för att deponera sina pengar där, vilket gör det alternativet mindre attraktivt. Ett syfte med denna stimulansåtgärd är att få ut mer pengar i omlopp. Så att pengarna investeras eller nyttjas för konsumtion.

Men Sverige är inte ensamma. Den danska centralbanken har sedan i mitten av januari 2015 sänkt räntan i fyra steg och idag är den på minus 0,75 procent. Även Schweiz har tidigare haft negativ ränta.

Men för den som har sparade pengar som man inte vill konsumera ställer antagligen frågan hur man ska investera dem.
Ingen bank har uttryckligen sagt att de har för avsikt att införa negativ ränta på sparkonton, men många storbanker
erbjuder heller inte någon ränta alls på vissa konton.

Någon kanske väljer att ta ut sina besparingar och förvara dem hemma. Men det kan inte alla göra. För det första skulle det inte vara möjligt eftersom mängden fysiska sedlar inte skulle räcka till. Sedlar och mynt utgör bara runt 3 procent av alla ”pengar” som finns. Resten är ”digitala pengar.”

En del kanske väljer att placera pengarna på börsen, men efter en lång tids uppgång, inte enbart baserad på fundamentala faktorer utan kanske just på att det är ett oatraktivt alternativ att ha pengarna på banken finns det också risk för en börsnedgång.

Ett alternativ för att sätta pengarna i arbete är faktiskt handla med valutor. Även detta är naturligtvis förenat med en viss risk. Det är svårt att förutse olika valutors utveckling med den skakiga finansmarknaden som det är runt om i världen men för den som är intresserad så är det helt klart ett alternativ och även om man är nybörjare så kan man på hitta guider och lära sig hur det går till.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *