Den egna företagarens dalar och toppar

Den officiella starten som egen företagare på heltid blev uppskjuten en månad från det att det ursprungligen var tänkt. Detta då statens administration inte löpte på så snabbt. Men dagarna innan den planerade starten visade på många av den egna företagarens hot och fallgropar.

Det började med att jag skulle kolla in en av mina webbsidor i mobilen. Sidan visas inte alls, utan istället visas ett meddelande på engelska om att sidan blivit hackad av några saudiarabiska crackare, eller snarare scriptkiddies, för det visade sig att det inte bara var den sidan utan alla de sidor som låg på det webbhotellet. Inget avancerat, men på något sätt har de hittat ett hål för att komma åt att via ftp ladda upp sin index-sida i alla mappar på mitt konto på webbhotellet, vilket innebar att man istället såg deras meddelande när man besökte någon av webbplatserna.

Anställd eller företagare
Hade jag nu varit anställd hade jag bara meddelat chefen att sidorna blivit crackade och önskat dem lycka till med återställningen. Om jag varit anställd för att jobba med webbsidorna hade jag kanske fått lov att arbeta några timmar övertid mot extra betalning för att dra mitt strå till stacken för att återställa sidorna.

Nu drev jag detta som egen företagare och det var bara att sätta igång och söka rätt på felet och åtgärda det. Något dygn senare var det mesta återställt, vilket naturligtvis var ett krav för att ha någon chans att tjäna pengar på sidorna. Men de arbetade timmarna var inget man fick betalt för, utan det enda man jobbade för var att begränsa förlusten den tiden webbsidorna inte var åtkomliga.

Om allt hade gått åt skogen
Om allt hade gått åt skogen ser utsikterna också lite olika ut. Som anställd skulle kanske företaget ha gått i konkurs. Jag skulle få ett par månaders lön från allmänna lönegarantin om företaget inte skulle kunna betala ut lön under uppsägningstiden och sedan möjlighet till a-kassa i närmare ett år om jag inte hittat något nytt jobb, och därefter någon aktivitetsgaranti.

Om det hade gått åt skogen med ett eget företag man drivit på heltid en tid skulle man vara tvungen att lägga ner företaget. Om man drivit företaget som enskild firma blir man personligt ansvarig för eventuella återstående skulder i företaget, i ett aktiebolag förlorar man bara de pengar man satsat i företaget (minst 50 000kr) men risken är att man haft väldigt låg inkomst året innan företaget lagts ner så eventuell ersättning från försäkringskassan eller a-kassan riskerar att bli låg.

Uppsidan med eget företag
Men det som gör att många ändå vågar satsa på ett eget företag är att om det går bra så är uppsidan så mycket större. Förutom eventuell lön man kan ta ut skapar man förhoppningsvis ett bestående värde i företaget. Och om företaget blir en riktig vinstmaskin tjänar företagaren riktigt bra till skillnad från den anställda som anatagligen får några procent årlig löneökning även om företaget gör miljonvinst.

Hur som helst, ordningen återställdes även om man inte sov så mycket den natten. En månad senare när starten verkligen står för dörren har jag också fått känna på några av företagarens glädjeämnen. Jag har efter budgivning köpt ytterligare en handfull webbsidor med innehåll och med helt ok domännamn under .se till ett, enligt mig riktigt fördelaktigt pris i en nisch som verkligen passar mig. Mer om detta senare förhoppningsvis. Jag har dessutom haft några kvällar med riktigt bra mingel och nätverkande med andra i samma bransch. Nu är jag riktigt peppad att jobba vidare.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *