Äntligen passiva inkomster

Jag har länge varit intresserad av passiva inkomster. I motsats till vad det kan låta är passiva inkomster inte inkomster som man får utan någon som helst arbetsinsats, utan det handlar istället om inkomsterna inte är direkt kopplade till arbetsinsatsen.

I normalfallet utför man först en arbetsinsats utan någon ersättning, men att den sedan kan generera inkomster under en kortare eller längre tid därefter. Typexemplet är t.ex. när man skriver en bok. Man får i normalfallet inget betalt under tiden man skriver, men sedan när boken börjar säljas kan den generera inkomster under en lång tid om det blir en storsäljare.

Ett annat exempel på passiva inkomster är affiliatemarknadsföring, som handlar om att placera annonser på webbsidor. Man får inget betalt när man bygger upp sidan, eller arbetet med att lägga in reklamen, men om man lyckas få en välbesökt sida kan klick eller försäljningar via annonsen ge inkomster utan att man gör något ytterligare arbete.

Man brukar lite euforiskt tala om att tjäna pengar när man sover. Men i realiteten innbär det ofta bara att man vänder på inkomstsambandet; man arbetar oavlönat på dagen för att i bästa fall tjäna lite pengar när man sover.

Just webben har lyfts fram som ett bra exempel på passiva inkomster, men faktum är att tiden med passiva inkomster är ganska begränsad. Dels är annonskampanjerna ofta starkt tidsbegränsade, så man måste hålla koll på vilka annonser som blivit inaktuella och byta ut dem, och dels blir en webbsida ganska fort omodern. Om man inte ändrar design eller bakomliggande teknikplattform med jämna mellanrum känns den snabbt omodern och riskerar att få minskat antal besökande.

Men det finns ett jobb i Sverige som faktiskt kan ge passiva inkomster, i den bemärkelsen att man faktiskt under vissa omständigheter kan få betalt för att göra ingenting. Deltidsbrandman. Restriktionerna är dock att man är bunden till ett visst geografiskt område, och att den passiva ersättningen är mycket låg.  Men som deltidsbrandman har man vissa veckor, (normalt var tredje eller fjärde vecka) som man har jour. Till skillnad från en heltidsbrandman så behöver inte deltidsbrandmannen vara på stationen under sin jourperiod, utan kan vara i sitt hem under föruttsättning att han kan ta sig till stationen på ett par minuter.  Naturligtvis slappnar man inte av helt under sin jourperiod utan mycket tid och energi går åt till att hela tiden förberede för att kunna ta sig till stationen så snabbt som möjligt vid ett larm. Ha koll på sökaren, lägga fram kläder som man snabbt kan hoppa i osv.  Man kan heller inte hålla på med något som man inte kan lämna på ett par sekunder så visst finns det vissa begränsningar, men det är nog så nära passiva inkomster man kan komma.

Bookmark the permalink.

One Response to Äntligen passiva inkomster

  1. Jag har aldrig gillat ordet ”passiv inkomst” För mig har det alltid varit ett ord förknippat med
    -Skojeri
    -Människor som gör saker som de egentligen inte vill göra i hopp om att få sova och få pengar senare

    Däremot gillade jag din beskrivning av processen som du ser den och såklart är den så. Däremot borde vi hitta en annan benämning för det du beskriver har inget alls med passivitet att göra. Tvärtom, det är ju att investera i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *