Min syn på bitcoin och andra kryptovalutor

När jag för första gången läste lite mer om bitcoin och andra  kryptovalutor  var i slutet av 2013 när det skrevs en del om detta i media. Kursen hade på kort tid stigit från ca $100 till nästan $1000

Naturligtvis funderade man på vad detta var för ny digital valuta. Jag jobbade för tillfället som lärarvikarie på it-gymnasiet i Örebro och man hörde att även eleverna pratade om bitcoin och att de funderade på att de skulle investera i det för att tjäna pengar.

Det hela hade naturligtvis tecken av en bubbla, eftersom bitcoin inte har något underliggande värde och de som köpte verkade göra det av den anledningen att de förväntade sig att någon annan skulle betala mer för tillgången vid ett senare tillfälle.

De kommande månaderna sjönk kursen också till några hundra dollar per bitcoin och många individers såväl som medias intresse svalnade.

Jag läste lite sporadiskt om blockchain-tekniken när man stötte på någon artikel men det var fortfarande lite bökigt att skaffa bitcoins. De marknadsplatser jag tittade på så var differensen mellan köp och sälj kurs över 10 % så även om kursen skulle stiga 10 % om man skulle få lust att sälja så skulle man gå back.
Jag stötte dock på någon app där man kunde få lite gratis satoshis (bitcoinandelar) när man tittade på reklam för andra appar. Värdet av dessa var ju obetydligt, men det var lite underhållande och antal utdelade satoshis slumpades fram så det fanns även chans att få lite mer för besväret och det var lite underhållande och roande med detta så jag samlade på mig satoshis till ett värde av ett par dollar och kunde flytta över dessa till en digital plånbok och testa på hur det fungerade med en digital plånbok. Tekniken med plånböcker i ”molnet” kändes lite tryggare än alternativet att lagra dem som en fil på sin dator, som riskerar att försvinna om det händer något med hårddisken.
Jag hade dock missat att man behövde spara koden till sin digitala plånbok så när mobilen byttes ut så försvann mina satoshis, som nu hade stigit litegrann i värde, även om det naturligtvis var ganska obetydligt eftersom det var så små belopp från början, ut i cyberrymden eftersom jag inte hade kvar koderna till plånboken.

När sedan kursen år 2017 började stiga brantare igen så ökade intresset i media igen och trots många osäkerhetsfaktorer som hackade bitcoinbörser, tal om att stater skulle förbjuda bitcoins och liknande så har kursen fortsatt att stiga till över $4000.

Jag har fortfarande inte köpt några bitcoins för mina pengar och har faktiskt blivit mer skeptisk än jag var tidigare. Ett tag tänkte jag att man måste ju hoppa på bitcointåget eftersom det bara kommer att skapas ca 21 miljoner bitcoins och om det kan fungera som en global valuta så kommer det ju att bli huggsexa om dessa. Men även om bitcoin kommer att bli mer gångbar som en valuta än vad den är idag så kommer den ju inte att bli den dominerande valutan för handel. Det kommer fortfarande vara stater som kontrollerar sitt lands valuta. Och visst kan dessa bli digitala och bygga på blockchain-tekniken, men det kommer ju isåfall vara en helt ny valuta som skapas.

Eftersom bitcoin-tekniken inte heller klarar av hur många transaktioner som helst så är bitcoin-överföringar i dagsläget ganska ostadiga och avgiften för en transaktion kan också kosta motsvarande tiotals kronor oavsett om det bara är en väldigt liten summa man vill föra över.

För att lösa transaktionsproblemet har man bl.a. knoppat av kryptovalutan Bitcoin Cash som i stort är en kopia av Bitcoin, men är programmerad för att optimera transaktionshastighet.  För att premiera transaktionshastigheten är storleken på blocken i blockkedjorna för Bitcoin Cash större, vilket ger snabbare transaktioner men kräver väsentligt starkare maskiner för att hantera transaktionerna.
Och detta medför också att Bitcoin Cash fungerar som en helt ny kryptovaluta och man rundar begränsningen i bitcoins maxantal.

Och det har ju även skapats  tusentals mer eller mindre etablerade kryptovalutor t.ex.
Bitcoin 2009
Namecoin 2011
Litecoin 2011
Ripple 2012
Peercoin 2012
Mastercoin 2013
Primecoin 2013
Nxt 2013
Dogecoin 2013
Emercoin 2013
Auroracoin 2014
Blackcoin 2014
Dash 2014
Decred 2014
Digital Note 2014
Mazacoin 2014
Monero 2014
Potcoin 2014
Titcoin 2014
Ether 2015

Detta i kombination med att det är såpass få individer som innehar bitcoin tror jag gör att marknadsvärdet kan stiga så länge dessa personer har råd att sitta på sina bitcoins men om det blir vanligare att man handlar för sina bitcoins eller vill realisera sitt marknadsvärde så minskar efterfrågan eftersom t.ex. handlare som tar emot bitcoins som betalning kommer att behöva växla bort dem till andra valutor för att t.ex. betala skatter eller köpa nya varor från tillverkare som inte accepterar bitcoin som betalning.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *